5 tips for å beskytte deg mot innbrudd

/Other/certegoNO/Yale-yaledoormanNO-new-yale-balcony-balcony-night.jpg

Ferier er høytid for innbrudd. Materielle ødeleggelser er en ting, men det verste er kanskje følelsen av å finne hjemmet sitt ramponert og vite at uvedkommende har snoket rundt i dine private eiendeler. Heldigvis finnes det grep man kan ta for å beskytte boligen og familien din best mulig. Her er noen tips:

 1. Sørg for å skaffe sikre låser på dører og vinduer. Og husk å lås døra!
  Tyven velger alltid den letteste veien inn. Sørg for å ha en solid mekanisk lås eller enda bedre; en forsikringsgodkjent elektronisk lås. Elektroniske låser har ingen sylinder som kan dirkes og det finnes ingen mekaniske nøkler på avveie. Elektroniske låser gir deg også muligheten til å aktivere automatisk låsing som gjør at du ikke bør lure på om du har låst døra. Mens mange sørger for å ha en god lås på hovedinngangsdør, glemmer man at verandadører og vinduer  som regler er den letteste veien inn for en tyv. I dag finnes det elektroniske låser til balkongdør og vinduer med sikkerhetshåndtak som åpnes med kode og låses med et knappetrykk. På den måten reduserer du muligheten for at uvedkommende tar seg inn.

 2. Lat som om du er hjemme
  La gjerne kaffekoppen stå på bordet og la utelyset stå på. Installer gjerne en ekstra sensorstyrt utelampe som slår seg på ved bevegelse. Be noen om hjelp med å måke snø/klippe gresset og kaste avfall i søppelbøtta. Husk å meld adresseendring eller bestill postoppbevaring hos posten hvis du er bortreist i lengre tid, evt allier deg med en nabo slik at ikke postkassa blir overfylt og signaliserer til alle at du ikke er hjemme.

 3. Installer kamera
  Kameraovervåkning virker avskrekkende samtidig som du kan få dokumentert innbrudd eller forsøk, nå også direkte til din smarttelefon. Invester gjerne i et kamera med god oppløsning slik at det blir lettere for politiet eller forsikringsselskapet å faktisk ta i bruk bildene og identifisere personer fra et evt innbrudd.

 4. Unngå å skrive på sosiale medier at du er bortreist.
  Det er lurt å være litt forsiktig med hva man skriver på sosial medier da det kommer til feriereiser og tidspunkt for når man er bortreist. Ikke ha en åpen profil slik at andre enn vennene dine kan lese dine oppdateringer.

 5. Installer en boligalarm.
  Vinningskriminelle velge ofte boliger uten alarm. Tall fra NHO Service viser at 7.000 innbrudd kunne ha vært avverget hvert år dersom man hadde hatt alarm i boligen. Sammen med en god dørlås er kanskje alarm det som gir best mulig forebygging av mulig innbrudd i hjem og hytte.